16 Mart 2015 Pazartesi

Mutluluk İçimizde... Ama Tam Olarak Nerede?




Geçen hafta kaybettiğimiz İngiliz yazar Terry Pratchett bir kitabında "kendi hikayeni yazmazsan başkalarının hikayesinin bir parçası olursun" demiş. 

Psikolog Michele Crossley'e göre depresyon ,genelde hayat hikayesinin tutarsız olduğunu  veya kendi hikayesini anlatma konusunda yetersiz kaldığını düşünen insanlarda ortaya çıkıyormuş. 

Anlaşılan o ki, hikaye çok önemli.    Victor Frankl'in “Bizi üzen başımıza gelen olaylar değil; bunlara verdiğimiz tepkilerdir” sözünü "bizi üzen başımıza gelen olaylar değil ,onlardan uydurduğumuz hikayemizdir " diye değiştirebilirim diye düşünüyorum.
Gerçekler dışarıda bir yerde olmasına rağmen kafamızı yalanlarla doldurmuş olabiliriz. 

Beden  eğitimi dersi gibi bir de beyin eğitimi alsaymışız keşke. Çünkü bilim insanları beynimize mutlu olmayı da mutsuz olmayı da öğretebileceğimizi  söylüyor. Mutluluk kaf dağının ardında değil, içimizde. Bunu artık biliyoruz, ama şimdi daha net bir adresi var: Mutluluk beynimizde!

Beyinin hayatımızdaki yeri ve önemini idrak etmek ve hatırlatmak için     13-19 Mart tarihleri arasında Türkiye Beyin Haftası kutlanıyor. Keşke halkımız, "hepimiz beyiniz" diye gaza gelse veya "susma, sustukça sıra sana gelecek" diye beyinleri dürtse.

Türkiye'nin ilk kişisel gelişim uzmanı Mümin Sekman'ın kişisel gelişim ve sosyal başarı üzerine yazdığı kitaplardan bir tanesi de " Her Şey Beyinde Başlar" . Kendi deyimiyle bir "aklını başına toplama kılavuzu".
Değerli yazar, beynimiz için yapabileceğimiz ve aslında yapmamız  gereken bir çok madde ortaya koyuyor. 

Madem ki beyin haftasını kutluyoruz ve madem ki aradığım mutluluk beynimde, ben de özellikle aşağıdaki konulara dikkat etmeye karar  verdim :
• Zihinsel rutinleri kırmak. Örneğin, dişleri öteki elle fırçalamak, insanlara otomatik mesajlar yerine kendi yazdığım tebrik veya geçmiş olsun mesajları göndermek.
• Benden farklı düşünen insanlarla daha fazla konuşmak. Bu insanların yazdıklarıyla, çizdikleriyle, söyledikleriyle daha çok ilgilenmek. 
• Görmek istemediklerime değil, istediğim sonuçlara odaklanmak. 

Yazının başında "kendi hikayeni yazmazsan başkalarının hikayesinin bir parçası olursun" demiştik. Hikayenin yazıldığı yer beynimiz. Dolayısıyla 
başarı da ,mutluluk da, huzur da beyinde başlıyor.
Beyin haftası kutlu olsun!






.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder