2 Şubat 2015 Pazartesi

Aylak Kızın Günlüğü / İnsanlık İçin Küçük Benim İçin Büyük Bir Adım


Gerginim. Bu ay içinde halletmem gereken bir konu var. Kendimle ilgili bir mesele. Daha fazla erteleyip bunun yaşam kalitemi düşürmesine izin vermemeliyim. Derin bir nefes alıp bir defada söyleyeyim: Şubat ayı içinde Nişantaşı'ndaki  X-ist Galeri'de bir sergi gezeceğim. Müzelerde ve yurtdışında onlarca sergi gezdim. Louvre'da dünya harikası sayılacak tabloların önünde elimde poşetlerle umarsızca dikildim. İstanbul Modern'de montumun hışırtısı, ayağımdaki lastik pabucun gıcırtısından gocunmadan dolaştım. Ama gel gelelim Nişantaşı'nda bir galeriye girme fikrine hala kendimi alıştıramıyorum. Saçımın dip boyasından, pantolonumun paça boyuna kadar herşey stres kaynağı. Diyeceksiniz ki abartıyorsun. Ben de diyeceğim ki biliyorum. Daha geçen gün yazdım, bunlar ciddiye alınacak konular değil diye. Ama demek ki ben daha o özgüven seviyesine gelmemişim. Hala kıyafetimle, çantamla varoluyorum. 
Hayır yani, galeriye gireceğim, tıkır tıkır bir hatun gelip " buyrun ne vardı, hayırdır ne iş" diyecek diye mi kasıyorum? "Sergi var dediler, ona geldik " gibi kadıncağızı dumura uğratan bir cevap verip geçerim di mi?
Aslında acaba alıştırma olarak önce Zorlu AVM'ye gidip Prada- DKNY- Miu Miu'ya girip çıksam mı?

Neyse efenim, bu fobimizin üzerine gitmemiz için bizi kamçılayan nedir peki?
Ne var X-ist'te bu Şubat?
Murat Palta'nın "Tasvir-i Beyaz Perde" isimli sergisi var. Bunun sizi heyecanlandırması için en az benim kadar minyatür seviyor olmanız lazım. Minyatür: Hani kitaplarda görmüşsünüzdür. Padişahların tahta çıkma törenleri, şehzadelerin kılıç kuşanmaları, sünnet düğünleri, av partileri, sefere gidişleri filan dantel zarafetinde , en ince detaylar ve o tuhaf perspektif anlayışıyla  resmedilir. 
Çok severim işte ben o minyatür resimleri uzun uzun incelemeyi. 


Murat Palta 24 yaşında bir bebe. Kuzeniyle "olm, Starwars Osmanlılarda olsaydı nasıl olurdu lan" dan tetiklenen hayal gücü sayesinde bu resimleri  yapmış. Çok ünlü Amerikan filmlerinin en bilinen sahnelerini beşyüz yıl öncesinin minyatürlerine dönüştürmüş. Kill Bill'de Uma Thurman'ın o meşhur sarı siyah kıyafetiyle çevresindekileri kılıçtan geçirdiği hafızalarımıza kazılı o sahne örneğin, minyatüre dönüşmüş durumda. Görmem lazım yani, anlıyorsunuz değil mi?
Murat Palta'nın bu sergisi İtalya'da geçen sene olay olmuş. Miramax yukarıda bahsettiğim resmi "Tarantino Osmanlı döneminde" ibaresiyle resmi internet sitelerinde kullanmış. 
Sergide Pulp Fiction, Star Wars, Inception, Interstellar, Scarface filmlerinden sahneler Osmanlı dönemine taşınmış. Bunlar sadece birkaçı. 
Kuzenleriyle Osmanlı döneminde Starwars geyiği yapan bir adamın hayal gücü ve zekasının ürünleri bende müthiş merak uyandırdı. İşin içinde zeka var, sanat var, yaratıcılık var. E bir de minyatür!

Galeri fobimi Tasvir-i Beyaz Perde sayesinde yeneceğim galiba. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder